ΒΡΕΦΙΚΟΙ ΚΟΛΙΚΟΙ Η ΚΟΛΙΚΟΙ 1ΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ
Οι κολικοί 1ου τριμήνου αποτελούν την χωρίς εμφανή οργανική αιτία κλινική οντότητα που χαρακτηρίζεται από έντονο κλάμα ή ανησυχία τουνεογνού/βρέφους και διαρκεί περισσότερο από 3 ώρες την ημέρα,τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα και για πάνω από 3 εβδομάδες. Παρά το γεγονός ότι οι βρεφικοί κολικοί αποτελούν μια πολύ συχνή κατάσταση καθώς αφορούν στο 40% περίπου των βρεφών, προκαλούν έντονο stress σε όλη την οικογένεια. Συνήθως ξεκινούν μεταξύ της 3ης και της 6ης εβδομάδας ζωής, εμφανίζουν μια κορύφωση μεταξύ της 4ης και 8ης εβδομάδας και υποχωρούν σταδιακά όταν το μωρό φτάσει στην ηλικία των 3-4 μηνών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κολικοί έχουν την τάση να εκδηλώνονται συχνότερα κατά τις απογευματινές ή πρώτες βραδινές ώρες (αν και αυτό είναι κάποιες φορές υποκειμενικό καθώς εκείνες τις ώρες υπάρχει και η κόπωση των γονέων). Εκτός από το έντονο κλάμα, σε μια κρίση κολικών συχνά τα νεογνά μαζεύουν τα πόδια τους προς την κοιλιά, κοκκινίζουν στο πρόσωπο και το σώμα και έχουν ταυτόχρονα αποβολή αερίων από τον πρωκτό. Τα βρέφη που εμφανίζουν κολικούς, παρά την ανησυχία, προσλαμβάνουν ικανοποιητικό βάρος, δεν εμφανίζουν σημεία υποκείμενης οργανικής νόσου και η λοιπή ψυχοκινητική και σωματική τους ανάπτυξη είναι απόλυτα φυσιολογική.
ΑΙΤΙΑ ΒΡΕΦΙΚΩΝ ΚΟΛΙΚΩΝ
Για τις αιτίες των κολικών έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες, στην πραγματικότητα όμως δε γνωρίζουμε την ακριβή αιτία της κλινικής αυτής οντότητας. Πιθανοί επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η υπερσίτιση του βρέφους και η κατάποση μεγάλης ποσότητας αέρα κατά τη διάρκεια του γεύματος(λαίμαργα βρέφη), η ανωριμότητα του γαστρεντερικού συστήματος των νεογνών που οδηγεί σε αυξημένη κινητικότητα του εντέρου και επικράτηση των μη ωφέλιμων βακτηριδίων στην εντερική χλωρίδα καθώς και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Επίσης ενοχοποιούνται το κάπνισμα των γονέων, η κατανάλωση από τη θηλάζουσα συγκεκριμένων τροφών(αεριούχων λαχανικών, μυρωδικών και οσπρίων) και ροφημάτων (καφέ,σοκολάτας, αναψυκτικών). Σύμφωνα με κάποιους μελετητές, οι κολικοί μπορεί να σχετίζονται με δυσανεξία στις πρωτείνες του γάλακτος αγελάδας και σπανιότερα με δυσανεξία στη λακτόζη. Τέλος οι κολικοί παρατηρούνται συχνότερα σε νεογνά και βρέφη των οποίων οι μητέρες βιώνουν έντονο stress ή άλλες συναισθηματικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της λοχείας (οπότε και η εκδήλωση των κολικών έχει υποκειμενικά χαρακτηριστικά).
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΒΡΕΦΙΚΩΝ ΚΟΛΙΚΩΝ
Ακριβώς επειδή δεν είναι απόλυτα γνωστή η αιτιολογία της νόσου, δεν υπάρχει μία αποτελεσματική θεραπεία που να εφαρμόζεται σε όλα τα βρέφη. Οι μητέρες που θηλάζουν αποκλειστικά και τα νεογέννητά τους εκδηλώνουν έντονους κολικούς, καλό θα ήταν να δοκιμάσουν την αποχή από τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τις τροφές που προκαλούν αέρια (πχ λάχανο, σκόρδο, κρεμμύδι, πράσο κλπ). Σε περιπτώσεις που υπάρχει έντονη υποψία τροφικών αλλεργιών συστήνεται να αποκλείονται και άλλες δυνητικά αλλεργιογόνες τροφές όπως είναι τα αβγά, οι ξηροί καρποί και το σιτάρι.
Όσον αφορά στα βρέφη που σιτίζονται με τροποποιημένο γάλα αγελάδας, κατόπιν συνεννόησης με τον παιδίατρο, θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τα ειδικά γάλατα όπως αυτά με μειωμένη λακτόζη ή τα υποαλλεργικά γάλατα.
Κανένα φάρμακο δεν έχει τεκμηριωμένη δράση στην αντιμετώπιση των κολικών, ωστόσο σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να δοκιμασθεί η σιμεθικόνη. Τα βότανα ή τα αφεψήματα δεν έχουν κάποια επιβεβαιωμένη κλινική δράση και προσφέρουν μόνο ενυδάτωση. Το όφελος από τη χρήση προβιοτικών περιγράφεται σε κάποιες μελέτες και συνεπώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις πιο σοβαρές περιπτώσεις.
Γενικά αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να καθησυχάζονται οι γονείς ότι το κλάμα του μωρού δεν υποδηλώνει κάτι παθολογικό και ότι η κατάσταση είναι παροδική και χωρίς καμία επίπτωση στη γενικότερη υγεία του βρέφους.
TIPS-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
Κάποιες καθημερινές πρακτικές που μπορεί να ανακουφίσουν τα βρέφη από τις κρίσεις κολικών είναι οι εξής:
1. Βεβαιωθείτε ότι το βρέφος δεν πεινάει, δεν θέλει αλλαγή πάνας και δεν κρυώνει ή ζεσταίνεται.
2.Χαϊδέψτε το βρέφος στην κοιλιά, κάνοντας ήπιο μασάζ δεξιόστροφα ή τοποθετήστε μια χλιαρή πετσέτα στην κοιλιά του για ανακούφιση.
3. Ξαπλώστε το μωρό σας μπρούμυτα πάνω στα πόδια σας και τρίψτε την πλάτη του.
4. Κρατήστε το βρέφος στην αγκαλιά σας ή σε μάρσιππο ή κουνήστε το ήπια στο καρότσι.
5. Τοποθετήστε το βρέφος κοντά σε συνεχείς και μονότονους θορύβους (λευκοί ήχοι) που προκαλούνται από τη λειτουργία οικιακών συσκευών, όπως του σεσουάρ, του απορροφητήρα ή της ηλεκτρικής σκούπας (υπάρχουν και ανάλογες εφαρμογές στο κινητό).
6. Εφόσον το βρέφος είναι μεγαλύτερο των 3 εβδομάδων, δώστε του μια θηλή (πιπίλα), η οποία μπορεί να το ηρεμήσει.
7. Αν το βρέφος σιτίζεται με formula, χρησιμοποιήστε τα μπουκάλια με τις ειδικές θηλές για την αποφυγή της κατάποσης αέρα και βάλτε το να ρευτεί μετά από κάθε γεύμα.
8. Τυλίξτε το με μια κουβέρτα, χωρίς να πιέζεται , φασκιώστε το με άλλα λόγια, για να το κάνετε να νιώσει ασφάλεια.
9. Βάλτε μια ήρεμη παιδική μελωδία ή νανουρίστε το.
10. Κάντε το μια βόλτα με το καρότσι ή το αμάξι. Οι κραδασμοί βοηθούν τα βρέφη να ηρεμήσουν.
11. Ζητήστε βοήθεια από κάποιο οικείο πρόσωπο για να απασχολήσει το βρέφος για λίγη ώρα, ώστε να ανακτήσετε την ψυχραιμία σας και να ανταποκριθείτε καλύτερα στις ανάγκες του. Η αναστάτωσή σας επηρεάζει αρνητικά την αίσθηση ασφάλειας του μωρούς σας.
12. Μην απογοητεύεστε! Αν ανησυχείτε ότι συμβαίνει κάτι άλλο, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο για να σας ηρεμήσει. Το έντονο κλάμα το 1ο τρίμηνο σχεδόν ποτέ δεν είναι παθολογικό αν δεν υπάρχει άλλη συμπτωματολογία. Και πάρτε το βρέφος στην αγκαλιά σας, δεν κακομαθαίνει σε αυτήν την ηλικία!
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Σας ευχαριστούμε για το μήνυμά σας,
θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυυνατόν.
Σφάλμα, φαίνεται πως κάτι πήγε στραβά.
Παρακαλώ, προσπαθήστε ξανα.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Ειδικός Παιδίατρος Αγγελική Θεοδωρίδου
ΧΑΡΤΗΣ
All Rights Reserved
Ειδικός Παιδίατρος Αγγελική Θεοδωρίδου - Όροι Χρήσης | Πολιτική Cookies | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Powered by vrisko.gr