ΟΞΕΙΑ ΜΕΣΗ ΩΤΙΤΙΔΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Τι είναι η οξεία μέση ωτίτιδα;
Οξεία μέση ωτίτιδα ονομάζουμε την οξεία φλεγμονή του μέσου ωτός που έχει ως συνέπεια τη συλλογή υγρού ή πυώδους εκκρίματος στο τμήμα του αυτιού που βρίσκεται πίσω από την τυμπανική μεμβράνη. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών, πάνω από το 70%-80% των παιδιών θα εμφανίσουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο ωτίτιδας.Τα μισά από αυτά τα παιδιά θα έχουν πάνω από 3 επεισόδια, ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο. Αποτελεί τη συχνότερη αιτία επίσκεψης στον παιδίατρο και τη συχνότερη αιτία χορήγησης αντιβιοτικής αγωγής στα παιδιά.
Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση οξείας ωτίτιδας στα παιδιά;
1.Το φύλο (υπερτερούν τα αγόρια)
2.Η ανατομία και ο αποικισμός του ρινοφάρυγγα (με μικρόβια όπως Streptococcus Pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis)
3.Η οριζόντια θέση και το μικρότερο μήκος της ευσταχιανής σάλπιγγας στα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες, καθώς δυσχεραίνεται η απομάκρυνση των εκκρίσεων του ρινοφάρυγγα.
4.Η χρήση του μπιμπερό, της πιπίλας ή το πιπίλισμα του αντίχειρα γιατί δημιουργείται αρνητική πίεση εντός της στοματικής κοιλότητας με αποτέλεσμα την παθολογική διάνοιξη της ευσταχιανής σάλπιγγας.
5.Οι βρεφονηπιακοί/παιδικοί σταθμοί, ιδιαίτερα όταν τα νήπια ξεκινούν σε μικρή ηλικία. Ο συχγρωτισμός και το ανίσχυρο ανοσοποιητικό οδηγούν σε υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, ιδιαίτερα του ανώτερου αναπνευστικού, που συχνά οδηγούν σε ωτίτιδες.
6. Το παθητικό κάπνισμα των γονέων.
7.Η παρουσία υπερτροφικών αδενεοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια). Η φλεγμονή και η υπερτροφία τους προκαλούν ωτίτιδα, ρινίτιδα, ιγμορίτιδα όπως και ροχαλητό και υπνική άπνοια που μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του παιδιού.
8.Η κληρονομικότητα.
9. Ορισμένες συγγενείς ανωμαλίες(υπερωιοσχιστία, σύνδρομο Down, κυστική ίνωση, ανοσοανεπάρκεια).
10.Η προωρότητα.
11.Το χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο(μπορεί να επηρεάσει τις συνθήκεςυγιεινής και φροντίδα).
Τι προκαλεί την οξεία μέση ωτίτιδα;
Η οξεία ωτίτιδα είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ιογενής (σχεδόν στο 90%) και αποτελεί επιπλοκή κοινών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού. Στο υπόλοιπο 5-10% των περιπτώσεων η ωτίτιδα είναι μικροβιακής αιτιολογίας. Το συχνότερο ιογενές αίτιο οξείας μέσης πυώδους ωτίτιδας είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), ενώ συχνότερα αίτια μικροβιακής λοίμωξης αποτελούν ο
πνευμονιόκοκκος (Streptococcus pneumoniae), ο αιμόφιλος της ινφλουένζας (Haemophilus influenzae) και η καταρροϊκή μοραξέλλα
(Moraxella catarrhalis).
Τι σημαίνει εκκριτική ωτίτιδα (ή μέση ωτίτιδα με υγρό);
Εκκριτική ωτίτιδα ονομάζεται η συλλογή υγρού στο μέσο αυτί που προκαλεί έκπτωση ακοής χωρίς άλλα συμπτώματα (π.χ πυρετό,
ωταλγία).Συχνά η διάγνωση γίνεται όταν το παιδί εμφανίζει συμπτώματα βαρηκοϊας (κάνει συχνές ερωτήσεις, δυσκολεύεται να καταλάβει τι του λέμε ιδίως όταν στον χώρο υπάρχει θόρυβος ή δεν αντιδρά σε ήχους χαμηλής/μέτριας έντασης). Σε κάποιες περιπτώσεις η εκκριτική ωτίτιδα διαγιγνώσκεται όταν ένα νήπιο διερευνάται για καθυστέρηση ανάπτυξης λόγου.
Ποια είναι τα συμπτώματα της οξείας μέσης ωτίτιδας;
Τα συμπτώματα της οξείας μέσης ωτίτιδας είναι διαφορετικά ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Πιο συγκεκριμένα:
Τα μεγαλύτερα παιδιά συνήθως εκδηλώνουν:
Πόνοστο αυτί.
Αίσθημαότι ότι το αυτί είναι γεμάτο με υγρό.
Έκπτωσηή απώλεια ακοής.
Δεκατικήπυρετική κίνηση ή πυρετό (όχι σε όλεςτις περιπτώσεις)
Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν:
Ανησυχία-ευερεθιστότητα
Δυσχέρεια στη σίτιση.
Διαταραχές στον ύπνο.
Πυρετό
Απώλεια ή έκπτωση ακοής
Σε κάποιες περιπτώσεις η πίεση από το υγρό ή το πυώδες έκκριμα μπορεί να προκαλέσει ρήξη της τυμπανικής μεμβράνης και από
το αυτί να τρέχει πύο ή/και αίμα. Η οπή που δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο κλείνει τις περισσότερες φορές όταν το παιδί πάρει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
Ποια είναι η θεραπεία της οξείας μέσης ωτίτιδας;
Όπως προαναφέρθηκε, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η οξεία μέση ωτίτιδα οφείλεται σε ιούς γι’ αυτό και δεν απαιτείται η χορήγηση
αντιβιοτικής αγωγής, τουλάχιστον πριν από την κλινική εκτίμηση του αυτιού με ωτοσκόπηση. Κατά τη συντηρητική αντιμετώπιση, χορηγούνται παυσίπονα και ρινικά αποσυμφόρητικά και παράλληλα συστήνονται πλύσεις με φυσιολογικό ορό στη μύτη.
Πότε δίνουμε αντιβίωση;
Σε βρέφη <6 μηνών
Σε νήπια 6 μηνών – 23 μηνών, όταν η συμπτωματολογία είναι έντονη (πόνος, πυρετός) και παρακολουθούν βρεφονηπιακό σταθμό.
Σε παιδιά >24 μηνών, που μετά από παρακολούθηση 48 ωρών και συντηρητική αγωγή, επιμένει η ωταλγία ή/και ο υψηλός πυρετός.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, συστήνεται θεραπεία με αντιβίωση ευρέος φάσματος (αμοξυκιλλίνη, αμοξυκιλλίνη/κλαβουλανικό οξύ, σε
αλλεργίες μακρολίδες ή κεφαλοσπορίνες) που συνήθως χορηγείται για 10 μέρες. Σε παιδιά άνω των 5 ετών και σε ήπια λοίμωξη,
η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει 7 ημέρες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, εάν το μέσο αυτί έχει πάρα πολύ πύον, μπορεί
να χρειαστεί παροχέτευση με τυμπανοκέντηση (γίνεται απο ΩΡΛ).
Πολλοί γονείς ανησυχούν για την ακοή του παιδιού τους μετά από μία ωτίτιδα.Υγρό στο αυτί του παιδιού μπορεί να παραμείνει μέχρι και 1-2 μήνες μετά τη θεραπεία της οξείας μέσης ωτίτιδας. Κατά το διάστημα αυτό, ενδέχεται η ακοή του παιδιού να είναι μειωμένη.
Στην επιμένουσα εκκριτική ωτίτιδα συνιστάται ρινική αποσυμφόρηση και παρακολούθηση συνήθως για ένα τρίμηνο με αρκετές πιθανότητες, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, να έχουμε αποκατάσταση. Διαφορετικά συνιστάται χειρουργική αντιμετώπιση με μυριγγοτομή, αφαίρεση του υγρού από το μέσο αυτί που μπορεί να συνοδεύεται από τοποθέτηση σωληνίσκου αερισμού, αδενοειδεκτομή ή και αμυγδαλεκτομή, όπου υπάρχουν ενδείξεις.
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Πονάει το αυτί του παιδιού μου. Πότε επισκέπτομαι τον παιδίατρο;
- Αν το παιδί παρουσιάσει επιδείνωση μετά το πρώτο 24ωρο ή δεν παρουσιάσει βελτίωση μετά τις δύο πρώτες ημέρες.
-Ανείναι κάτω των 2 ετών
-Ανυπάρχει εκροή υγρού (ορώδους ή πύου)από το αυτί
-Αντο παιδί παρουσιάζει υψηλό πυρετό,έντονο πονοκέφαλο ή ζάλη σε συνδυασμόμε τον πόνο στο αυτί.
Είναι η ωτίτιδα μεταδοτική;
Η οξεία μέση ωτίτιδα δεν μεταδίδεται σε άλλα παιδιά ή ενήλικες. Ωστόσο αν είναι ιογενούς αιτιολογίας, μπορεί να μεταδοθεί
ο ιός που την προκάλεσε.
Πρέπει να σταματήσω το παιδί μου που εμφανίζει ωτίτιδες από το βρεφονηπιακό σταθμό;
Η εκδήλωση οξείας μέσης ωτίτιδας, ακόμη και υποτροπιάζουσας δεν αποτελεί αιτία διακοπής της παρουσίας σε βρεφονηπιακό σταθμό. Αυτό που συστήνεται είναι να ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης νέων επεισοδίων.
Πώς μπορώ να προφυλάξω το παιδί μου από την οξεία μέση ωτίτιδα;
1.Ο μητρικός θηλασμός προφυλάσσει, μέσω των αντισωμάτων της μητέρας, από την εκδήλωση επεισοδίων οξείας μέσης ωτίτιδας κατά τη νεογνική, τη βρεφική αλλά και την παιδική ηλικία.
2.Η σωστή στάση θηλασμού αποτρέπει την οξεία μέση ωτίτιδα καθώς δεν επιτρέπει τη μετακίνηση των ρινικών εκκρίσεων προς το μέσο αυτί. Επίσης, για τους ίδιους λόγους, επιβάλλεται η διακοπή της σίτισης των βρεφών με μπιμπερό μετά τη συμπλήρωση του έτους.
3. Τα βρέφη και τα παιδιά των γονέων που είναι καπνιστές εμφανίζουν, σύμφωνα με μελέτες, μεγαλύτερη επίπτωση οξείας μέσης ωτίτιδας. Συνεπώς, προτείνεται η αποφυγή του παθητικού καπνίσματος.
4. Καλές συνθήκες υγιεινής, συχνό πλύσιμοτων χεριών, διενέργεια των εμβολιασμώνκαι διατήρηση καθαρών ρινικών κοιλοτήτωνμε συστηματικές ρινοπλύσεις βοηθούνστην αποφυγή των κοινών αναπνευστικώνλοιμώξεων που έχουν ως επιπλοκή τηνοξεία μέση ωτίτιδα.
Θα έχει ένα παιδί με υποτροπιάζουσεςωτίτιδες προβλήματα ακοής;
Εφόσονσε κάθε επεισόδιο ωτίτιδας ακολουθηθείη κατάλληλη αγωγή, η έκπτωση ακοής πουσχετίζεται με τη συλλογή υγρού πίσωαπό την τυμπανική μεμβράνη είναιπαροδική, μετά τα 6 έτη τα επεισόδιαείναι σπανιότερα και μακροχρόνια ταπαιδιά αυτά δεν εμφανίζουν προβλήματαακοής. Σε περιπτώσεις μη θεραπευθείσαςεκκριτικής ωτίτιδας μπορεί να έχουμεμόνιμηβαρηκοΐα, καθυστέρηση στην ανάπτυξητης ομιλίας, κακή απόδοση στο σχολείοή χρόνια μέση ωτίτιδα (διάτρηση,συμφύσεις, χολοστεάτωμα κλπ).
Πότε θα πρέπει ένα παιδί με ωτίτιδα ναεπισκεφθεί ΩΡΛ;
α.Σε περίπτωση που υπάρχει μεγάλη συλλογήπυώδους εκκρίματος οπότε θα χρειαστείτυμπανοκέντηση για αποσυμφόρηση.
β.Σε περιπτώσεις υποτροπιάζουσας οξείαςωτίτιδας (> 3 περιπτώσεις σε λιγότεροαπό 1 χρόνο) για να συνεκτιμηθούν οιπροδιαθεσικοί παράγοντες (αμυγδαλές,αδενοειδείς εκβλαστήσεις)
γ.Σε επιμένουσα εκκριτική ωτίτιδα γιατην εκτίμηση της βαρηκοϊας και τηςαναγκαιότητας χειρουργικής αντιμετώπισης.
Υπάρχει περίπτωση ένα παιδί με οξεία ωτίτιδα να χρειαστεί νοσηλεία;
1.Νεογνά και βρέφη με οξεία μέση ωτίτιδαμικροβιακής αιτιολογίας χρειάζονταιενδοφλέβια χορήγηση αντιβίωσης καισυνεπώς νοσηλεία.
2. Όταν η οξεία μέση ωτίτιδα εμφανίσει επιπλοκές (κυρίως μαστοειδίτιδα και σπάνια ενδοκράνιες επιπλοκές) χρειάζεται απικονιστικός έλεγχος και ενδοφλέβια αγωγή.
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Σας ευχαριστούμε για το μήνυμά σας,
θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυυνατόν.
Σφάλμα, φαίνεται πως κάτι πήγε στραβά.
Παρακαλώ, προσπαθήστε ξανα.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Ειδικός Παιδίατρος Αγγελική Θεοδωρίδου
ΧΑΡΤΗΣ
All Rights Reserved
Ειδικός Παιδίατρος Αγγελική Θεοδωρίδου - Όροι Χρήσης | Πολιτική Cookies | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Powered by vrisko.gr