Βάδιση στις μύτες των ποδιών- Iδιοπαθείς δακτυλοβάμονες (tip-toeing).
Αίτια της διαταραχής
Κατά μέσο όρο, τα βρέφη κατακτούν τη δεξιότητα της βάδισης γύρω στον πρώτο χρόνο της ζωής (συνήθως από τον 10ο έως και τον 16ο μήνα). Ωστόσο η διαδικασία της βάδισης δεν τελειοποιείται εξαρχής και τα μικρά νήπια περιστασιακά περπατούν στις μύτες των ποδιών τους μέχρι και τις αρχές του 2ου έτους της ζωής. Στη συνέχεια, τα περισσότερα παιδιά εγκαταλείπουν τον συγκεκριμένο τρόπο βάδισης, καθώς δε συμφέρει ενεργειακά στον οργανισμό. Ένα ποσοστό όμως του φυσιολογικού πληθυσμού (που κυμαίνεται από 7-24%) θα συνεχίσει να περπατά στις μύτες των ποδιών και μετά τη συμπλήρωση των 2 πρώτων χρόνων της ζωής.
Αν δεν συνυπάρχουν σοβαρές νευρολογικές διαταραχές όπως η ήπια εγκεφαλική παράλυση ή ο αυτισμός, η βάδιση στις μύτες των ποδιών χαρακτηρίζεται ιδιοπαθής καθώς είναι άγνωστης αιτιολογίας. Να σημειωθεί δε ότι η δακτυλοβασία ως μόνο εύρημα δεν αποτελεί ένδειξη διαταραχής του αυτιστικού φάσματος. Τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί ωστόσο σε μελέτες μια θετική συσχέτιση της ιδιοπαθούς βάδισης στις μύτες των ποδιών με καθυστέρηση στον λόγο και άτυπες μαθησιακές διαταραχές.
Συνεπώς αν ένα παιδί δεν έχει ιστορικό προωρότητας ή υποκείμενων νευρολογικών διαταραχών, έχει "κατακτήσει" στον κατάλληλο χρόνο τα υπόλοιπα κινητικά αναπτυξιακά ορόσημα και βαδίζει στις μύτες από την έναρξη της βάδισης, τότε πιθανότατα εμφανίζει την ιδιοπαθή μορφή της διαταραχής.
Εξέλιξη της διαταραχής και αποτελέσματα της μακροχρόνιας βάδισης στις μύτες.
Αν η βάδιση στις μύτες των ποδιών εγκατασταθεί ως τρόπος βάδισης, τότε το κέντρο βάρους του παιδιού μετατοπίζεται, με αποτέλεσμα το νήπιο να χάνει εύκολα την ισορροπία του και να παρουσιάζει συχνές ή αναίτιες πτώσεις.
Έτσι εμφανίζονται σταδιακά δυσκολίες στην αδρή κινητική του ανάπτυξη και στην κατάκτηση δεξιοτήτων όπως η στήριξη στο ένα πόδι, το λάκτισμα μπάλας, το ανεβοκατέβασμα σκάλας.
Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τα παιδιά βαδίζουν στις μύτες των ποδιών τους, τόσο περισσότερο συσπώνται οι μυς των κάτω άκρων και ιδιαίτερα ο γαστροκνήμιος μυς. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να τεθεί η διάγνωση νωρίς, έτσι ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Υπάρχουν δύο πιθανές περιπτώσεις στην εξέλιξη της ιδιοπαθούς βάδισης στις μύτες των ποδιών . Στις ήπιες περιπτώσεις, το παιδί βαδίζει περιστασιακά στις μύτες των ποδιών μέχρι την προεφηβεία ή και την εφηβεία, χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση της κινητικής του ανάπτυξης. Η βάδιση τους χαρακτηρίζεται συχνά «χαριτωμένη». Τα παιδιά αυτά εμφανίζουν χαρακτηριστική έξω στροφή ισχίων και επιτυγχάνουν ευχερή διόρθωση σε εντολή για σωστή βάδιση. Στις βαρύτερες περιπτώσεις ωστόσο, εγκαθίσταται σταδιακή μόνιμη ιπποποδία, ελάττωση της κινητικότητας της ποδοκνημικής άρθρωσης και ρίκνωση του αχίλλειου τένοντα. Η μακροχρόνια βάδιση στις μύτες των ποδιών ευνοεί τη δημιουργία βλαισοπλατυποδίας, βλαισού μεγάλου δακτύλου ή στροφή της κνήμης προς τα έξω.
Να σημειωθεί ότι η βάδιση κατά την οποία οι φτέρνες παραμένουν ανυψωμένες από το έδαφος αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας στο σώμα κατά 53% έως και 83% σε σχέση με τη φυσιολογική βάδιση, όπου προηγείται η πρόσκρουση της φτέρνας στον βηματισμό. Έτσι, εξηγείται το γεγονός ότι τα παιδιά αυτά κουράζονται εύκολα κατά το περπάτημα ή στις αθλητικές τους δραστηριότητες. Συχνά τα παιδιά αυτά εκδηλώνουν επίσης πόνο σε διάφορες αρθρώσεις, όπως στα γόνατα, στις ποδοκνημικές ή ακόμη και στην πλάτη.
Θεραπευτική αντιμετώπιση
Η διαδικασία θεραπείας στους ιδιοπαθείς δακτυλοβάμονες είναι κυρίως συντηρητική και περιλαμβάνει:
Σε σπάνιες περιπτώσεις θα χρειαστεί χειρουργική αποκατάσταση με επιμήκυνση του συμπλέγματος του γαστροκνημίου-υποκνημιδίου μυός και ναρθηκοποίηση.
Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι στη μεγάλη πλειοψηφία τους τα περιστατικά αντιμετωπίζονται συντηρητικά. Το κλειδί της επιτυχίας είναι η σωστή συνεργασία ιατρού-φυσικοθεραπευτή-ασθενούς-γονέων.
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Σας ευχαριστούμε για το μήνυμά σας,
θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυυνατόν.
Σφάλμα, φαίνεται πως κάτι πήγε στραβά.
Παρακαλώ, προσπαθήστε ξανα.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Ειδικός Παιδίατρος Αγγελική Θεοδωρίδου
ΧΑΡΤΗΣ
All Rights Reserved
Ειδικός Παιδίατρος Αγγελική Θεοδωρίδου - Όροι Χρήσης | Πολιτική Cookies | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων | Powered by vrisko.gr