Ο ρόλος της βιταμίνης D στα παιδιά

Αγγελική Θεοδωρίδου • 30 Νοεμβρίου 2021

Ο ρόλος της βιταμίνης D στα παιδιά

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη ζωτικής σημασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ρυθμίζει τα επίπεδα του φωσφόρου και του ασβεστίου στο αίμα συμβάλλοντας στην υγιή ανάπτυξη των οστών. Τα τελευταία χρόνια, πολλές ερευνητικές εργασίες αποκαλύπτουν τη συσχέτιση της βιταμίνης D με πολλά νοσήματα στα παιδιά, όπως το άσθμα, την παχυσαρκία, αυτοάνοσα νοσήματα, διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος και άλλα.


Τροφές που περιέχουν βιταμίνη D
είναι:


  • Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και ο μπακαλιάρος και τα ιχθυέλαια
  •  Ο κρόκος του αυγού
  •  Το γάλα και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι ενισχυμένα με βιταμίνη D

Πολλά ακόμη τρόφιμα είναι ενισχυμένα με βιταμίνη D όπως οι χυμοί φρούτων, το λάδι σόγιας, τα δημητριακά και το ψωμί.

Ορισμός της έλλειψης βιταμίνης D (VDD)

Τα όρια της 25(ΟΗ) D κάτω από τα οποία ορίζεται η ανεπάρκεια ή η έλλειψη ποικίλλουν πολύ στη διεθνή βιβλιογραφία. Γενικά, επίπεδα πάνω από 75 nmol/l θεωρούνται φυσιολογικά. Σε αυτά τα επίπεδα, μεγιστοποιείται η απορρόφηση του ασβεστίου και τα επίπεδα της παραθορμόνης είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια. Τιμές κάτω των 50 nmol/l γενικά θεωρούνται έλλειψη και μεταξύ 50-75 nmol/l θεωρούνται (από τους περισσότερους συγγραφείς) ανεπάρκεια της βιταμίνης.

Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση VDD

Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση VDD αποτελούν η δερματική υπερμελάγχρωση, η ελαττωμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, η εκτεταμένη χρήση των αντηλιακών, η ανεπαρκής πρόσληψη μέσω της τροφής, ορισμένα σύνδρομα δυσαπορρόφησης, η παχυσαρκία, η χρόνια νεφρική νόσος και η μακροχρόνια λήψη φαρμάκων όπως τα γλυκοκορτικοειδή, ορισμένα αντιεπιληπτικά, η ριφαμπικίνη και άλλα.

Επίσης, η παραγωγή της βιταμίνης D ποικίλλει ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος, την εποχή και την ώρα της ημέρας. Τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι γενικά χαμηλότερα το χειμώνα. Τα παιδιά με σκουρόχρωμη επιδερμίδα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο γιατί η μελανίνη ελαττώνει την παραγωγή της βιταμίνης D. Τα αποκλειστικά θηλάζοντα βρέφη που δεν παίρνουν θεραπεία υποκατάστασης επίσης θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Χρόνια νοσήματα όπως η κυστική ίνωση και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου αποτελούν γνωστούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση VDD.

Ο ρόλος της βιταμίνης D στα οξέα νοσήματα

Θεωρείται ότι η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση οξέων νοσημάτων και το γεγονός αυτό αποδίδεται στη συμμετοχή της βιταμίνης σε πλήθος ανοσολογικών λειτουργιών. Τα παιδιά με VVD εμφανίζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Σε μια πρόσφατη μελέτη από τον Καναδά, παιδιά που εισήχθηκαν σε ΜΕΘ για λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού είχαν στατιστικά μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D. Σε μια άλλη μελέτη από την Ιαπωνία, η επίπτωση της γρίπης Α το χειμώνα ήταν ελαττωμένη σε παιδιά που έπαιρναν συμπληρωματικά βιταμίνη D, όπως επίσης και η συχνότητα των ασθματικών κρίσεων σε παιδιά με βρογχικό άσθμα. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι η VVD μπορεί να προκαλέσει καλοήθη ενδοκράνια υπέρταση στα παιδιά. Τέλος, σε σπάνιες αναφορές η βαριά και παρατεταμένη VVD έχει συσχετισθεί με την εμφάνιση σπασμών και καρδιακής ανεπάρκειας, όπως επίσης και με αύξηση της θνητότητας.


Ο ρόλος της VDD
στα χρόνια νοσήματα


Σύγχρονα δεδομένα συνηγορούν ότι η VVD μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο αριθμό χρόνιων παθήσεων. Τα οφέλη της βιταμίνης D αρχίζουν ήδη από την ενδομήτρια ζωή. Η υποκατάσταση της βιταμίνης D κατά την κύηση σχετίζεται με καλύτερη εμβρυική ανάπτυξη, με μειωμένο κίνδυνο εμβρυικής ή νεογνικής θνητότητας και συγγενών ανωμαλιών. Η VVD οδηγεί σε μειωμένη οστική ανάπτυξη και ελαττωμένη οστική πυκνότητα.

Η VDD μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ) τύπου 1. Σε μελέτη από τη Φινλανδία, παιδιά που έλαβαν θεραπεία υποκατάστασης με βιταμίνη D κατά τη νηπιακή ηλικία είχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ τύπου 1 σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Η VDD έχει επίσης συσχετισθεί με καρδιακά νοσήματα συμπεριλαμβανομένων των μυοκαρδιοπαθειών. H VDD έχει βρεθεί να έχει σχέση με κάποιες μορφές καρκίνων στην ενήλικη ζωή και με αυξημένο κίνδυνο για φυματίωση στα παιδιά. Σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα, βελτίωση των επιπέδων της βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των συμπτωμάτων τους.


Εκτίμηση και θεραπεία του παιδιού με VDD

Σε παιδιά με VDD, Η φυσική εξέταση μπορεί να αποκαλύψει σημεία φτωχής ανάπτυξης και ραχίτιδας. Μερικές φορές, μπορεί να εκδηλώνεται με μη ειδικά συμπτώματα όπως υποτροπιάζουσες λοιμώξεις ή υποτροπιάζουσες οξείες εξάρσεις βρογχικού άσθματος.

Η διάγνωση της VDD επιβεβαιώνεται με τον έλεγχο των επιπέδων της 25(ΟΗ) βιταμίνης D, που αποτελεί τον κύριο δείκτη του status του οργανισμού για τη βιταμίνη D. Τα επίπεδα της παραθορμόνης δεν είναι απαραίτητα για τη διάγνωση της VDD, συνήθως πάντως είναι αυξημένα και ελαττώνονται με τη θεραπεία υποκατάστασης.

Παιδιά που διαγνώσθηκαν με VDD, πρέπει να πάρουν θεραπεία υποκατάστασης με βιταμίνη D. Όλοι οι αρμόδιοι διεθνείς παιδιατρικοί φορείς προτείνουν τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D σε δόση 400 IU/την ημέρα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής εφόσον κρίνεται απαραίτητο από το ιστορικό. Oι έφηβοι, με ανεπάρκεια πρέπει να λαμβάνουν 600 IU βιταμίνης D ημερησίως. Ως ανώτερο ασφαλές όριο για τους εφήβους θεωρούνται οι 4.000 IU την ημέρα. H συνήθης θεραπευτική επιλογή είναι η καθημερινή χορήγηση της βιταμίνης για 2-3 μήνες. Άλλες επιλογές, κυρίως σε εφήβους, περιλαμβάνουν τη χορήγηση μιας εβδομαδιαίας ή μιας υψηλής μηνιαίας δόσης. Σε αυτήν την περίπτωση, χρειάζεται προσοχή στα σκευάσματα που περιέχουν προπυλενογλυκόλη καθώς μπορεί να είναι τοξικά σε υψηλές δόσεις.

Όποιο θεραπευτικό σχήμα και αν ακολουθηθεί, είναι σημαντικό να ελέγχονται τα επίπεδα της βιταμίνης D, μετά την έναρξη της θεραπείας. Όταν τα επίπεδα της 25(ΟΗ) βιταμίνης D αποκατασταθούν, τα παιδιά θα πρέπει να συνεχίσουν με σχήματα μακροχρόνιας προφύλαξης για την αποφυγή τοξικότητας.

ΠΡΟΛΗΨΗ VDD

Σε χώρες που υπάρχει αυξημένη ηλιοφάνεια και σε παιδιά με ανοικτό χρώμα δέρματος η έκθεση στον ήλιο για 10-15 λεπτά ημερησίως το μεσημέρι είναι αρκετή για την παραγωγή της απαραίτητης ποσότητας βιταμίνης D στα παιδιά. Tο σκούρο χρώμα δέρματος και η παραμονή σε χώρες με χαμηλή ηλιοφάνεια προδιαθέτουν συχνότερα σε ανεπάρκεια βιταμίνης D. Να τονισθεί ότι προτείνεται η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο σε παιδιά κάτω των 6 μηνών αλλά και η περιορισμένη έκθεση καθώς και η χρήση αντηλιακών, σε μεγαλύτερα παιδιά, λόγω του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Είναι προφανές ότι προς το παρόν δεν έχει διευκρινισθεί απόλυτα ο ρόλος της βιταμίνης D στην συνολική υγεία των παιδιών και απαιτούνται πιο εμπεριστατωμένες μελέτες για τον καθορισμό των επιπέδων της βιταμίνης που απαιτούν άμεση θεραπευτική παρέμβαση. Μέχρι τότε, θα πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση των ειδικών ώστε να ανιχνεύονται τα παιδιά με παράγοντες κινδύνου να εμφανίσουν VDD, ειδικά όταν αυτή εκδηλώνεται με μη ειδικά συμπτώματα.

Από Αγγελική Θεοδωρίδου 15 Νοεμβρίου 2023
Τι είναι η γαστρεντερίτιδα; Η γαστρεντερίτιδα είναι μια κοινή ασθένεια που προκαλεί ναυτία, εμέτους, διάρροιες και κοιλιακό άλγος. Συνήθως διαρκεί λίγες ημέρες και είναι ήπιας έως μέτριας βαρύτητας. Τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν στο σπίτι με κατάκλιση, κατανάλωση υγρών και κατάλληλη δίαιτα. Πιο συχνά προσβάλλονται τα βρέφη που δεν θηλάζουν και τα νήπια σε παιδικούς σταθμούς. Τι προκαλεί την γαστρεντερίτιδα; Η γαστρεντερίτιδα οφείλεται στην προσβολή του στομαχικού ή/και του εντερικού βλεννογόνου από λοιμογόνους παράγοντες (ιούς, βακτήρια ή παράσιτα) που προκαλούν φλεγμονή. Στα παιδιά, οι ιοί είναι η πιο κοινή αιτία γαστρεντερίτιδας. Ο ροταϊός προκαλεί τις περισσότερες περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας στα παιδιά. Σχεδόν όλα τα παιδιά θα εμφανίσουν γαστρεντερίτιδα από αυτόν τον ιό μέχρι τα 5 τους χρόνια. Ως γαστρεντερίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί και η τροφική δηλητηρίαση. Μπορεί να οφείλεται σε τρόφιμο μολυσμένο ή που δεν έχει μαγειρευτεί σωστά. Η τροφική δηλητηρίαση οφείλεται συνήθως σε μικρόβια ( σαλμονέλλα, κολοβακτηρίδιο κ.α) ή σε παράσιτα (λιστέρια, λάμβλια κ.α). Συνήθως η γαστρεντερίτιδα μεταδίδεται εύκολα από την άμεση επαφή μολυσμένου ατόμου με υγιές και συχνά εκδηλώνονται επιδημίες. Επιπλέον ένα παιδί μπορεί να νοσήσει αν: Έρθει σε επαφή με μολυσμένο αντικείμενο ή μολυσμένη επιφάνεια και στη συνέχεια αγγίξει το φαγητό ή το στόμα του. Μοιραστεί φαγητό με κάποιον που νοσεί. Διαβιεί με κάποιον που έχει μολυνθεί, ακόμη και αν το άτομο αυτό δεν νοσεί. Τέλος σε κάποιες περιοχές με κακή υγιεινή νερού, η νόσος μπορεί να μεταδοθεί μέσω μολυσμένου νερού. Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας; Τα συνήθη συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας είναι ο εμετός και η διάρροια. Πολλά παιδιά εμφανίζουν επίσης πυρετό. Υπάρχουν ωστόσο διάφοροι συνδυασμοί συμπτωμάτων και άρα τύποι γαστρεντερίτιδας. Πόνος στην κοιλιά και έμετοι για λίγα 24ωρα Πολλοί έμετοι, πόνος στην κοιλιά, σε 1-2 24ωρα διάρροιες Πόνος στην κοιλιά και διάρροιες Μόνο διάρροιες για πολλές μέρες ή εβδομάδες Όλα τα παραπάνω με ή χωρίς πυρετό. Όταν τα παιδιά έχουν πολλές διάρροιες ή εμέτους σε σύντομο χρονικό διάστημα εμφανίζουν απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Η αφυδάτωση, αν δεν αντιμετωπισθεί κατάλληλα, μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς πολλές από τις φυσιολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Πώς γίνεται η διάγνωση της γαστρεντερίτιδας; Η διάγνωση της γαστρεντερίτιδας είναι κλινική με βάση τα συμπτώματα. Συνήθως δεν απαιτούνται εργαστηριακές εξετάσεις. Αν υπάρχει έντονο κοιλιακό άλγος και ιδιαίτερα αν δεν συνυπάρχει διάρροια, η κλινική εξέταση θα πρέπει να αποκλείσει χειρουργικές καταστάσεις που υποδύονται τη γαστρεντερίτιδα και κυρίως τη σκωληκοειδίτιδα. Εάν ένα παιδί έχει επηρεασμένη γενική κατάσταση ή έχει αίμα ή βλέννη στα κόπρανα, μπορεί να χρειαστούν αιματολογικές εξετάσεις ή εξέταση κοπράνων για να διαπιστωθεί αν υπάρχει αφυδάτωση και να διερευνηθεί ο πιθανός αιτιολογικός παράγοντας. Πώς αντιμετωπίζεται η γαστρεντερίτιδα; Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη γαστρεντερίτιδα και τα περισσότερα παιδιά μπορούν να θεραπευτούν στο σπίτι. Το παιδί με γαστρεντερίτιδα πρέπει να παραμείνει ενυδατωμένο με σταδιακή αναπλήρωση υγρών. Τα παιδιά με πιο σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να χρειαστούν θεραπεία στα επείγοντα περιστατικά ή στο νοσοκομείο. Το συνηθέστερο λάθος που γίνεται κατά την αντιμετώπιση των εμέτων (λόγω του φόβου της αφυδάτωσης) είναι αμέσως μετά τον εμετό να δίνουμε στο παιδί να πιει νερό ή άλλα υγρά και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα. Η χορήγηση νερού ή άλλης τροφής θα πρέπει να αρχίσει περίπου 2 ώρες μετά τον τελευταίο έμετο. Προτείνεται η ενυδάτωση να γίνεται σταδιακά και με πολύ μικρές ποσότητες (πρακτικά δίνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού κάθε 3-5 λεπτά για τις επόμενες 2-3 ώρες). Ιδανικά αν το βρέφος ή το νήπιο είναι δεκτικό προτείνεται αντί νερού η χορήγηση ηλεκτρολυτικού διαλύματος (στα φαρμακεία κατόπιν συνεννόησης με τον παιδίατρο). Γενικά τις πρώτες ώρες δεν συστήνεται η χορήγηση στερεάς τροφής για να επιτρέψουμε στο στομαχικό βλεννογόνο να ανακάμψει και να σταματήσουν οι έμετοι. Η επανασίτιση γίνεται με μικρές ποσότητες στην αρχή υγρών και κατόπιν στερεών τροφών τουλάχιστον για ένα 24ωρο. Συχνό λάθος πχ η χορήγηση μεγάλης ποσότητας νερού κατά τη διάρκεια της νύχτας (επειδή το παιδί διψάει και κλαίει) που οδηγεί σε εκ νέου ενεργοποίηση των εμέτων. Μετά τις πρώτες ώρες, μπορούμε να ξεκινήσουμε στο παιδί ελαφρά διατροφή, όπως κοτόσουπα, ρύζι, ζυμαρικά, γιαούρτι, πατάτα, καρότο, φρυγανιές, κράκερς, ψωμί, κασέρι, μήλο, μπανάνα αποφεύγοντας τα υπόλοιπα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια. Να σημειωθεί ότι τροφές με πολλά λιπαρά ή ζάχαρη μπορούν να επιδεινώσουν τις διάρροιες. Σε περιπτώσεις με έντονο διαρροϊκό σύνδρομο, προτείνεται η αποχή από το γάλα ιδιαίτερα σε νήπια άνω των 2 ετών γιατί συχνά οι γαστρεντερίτιδες προκαλούν προσωρινή δυσανεξία στη λακτόζη. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν προτείνονται γάλατα ελεύθερα λακτόζης. Για βρέφη και νήπια που θηλάζουν, ο μητρικός θηλασμός συνεχίζεται κανονικά. Σε 2-3 24ωρα και εφόσον η γενική κατάσταση του παιδιού είναι καλή, θα πρέπει να επανέλθουμε στην φυσιολογική διατροφή του. Αν η γενική κατάσταση του παιδιού δεν έχει βελτιωθεί, θα πρέπει να υπάρχει εκ νέου επικοινωνία με τον παιδίατρο. Εφόσον υπάρχει πυρετός, μπορεί να χορηγηθεί παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη. Αν οι έμετοι δεν το επιτρέπουν, ο πυρετός μπορεί να αντιμετωπισθεί με πρακτικά μέσα (κομπρέσες, χλιαρό μπάνιο). Δεν δίνουμε αντιεμετικά ή αντιδιαρροϊκά φάρμακα στα παιδιά, εκτός αν συστηθεί από τον παιδίατρό σας. Το παιδιά παραμένουν εκτός σχολείου ή παιδικού σταθμού μέχρι να περάσουν τουλάχιστον 24 ώρες χωρίς εμετούς ή πυρετό και να έχουν βελτιωθεί οι διάρροιες. Πότε πρέπει το παιδί να εξετασθεί από τον παιδίατρο; Όταν: Δεν μπορεί να καταναλώσει υγρά για αρκετές ώρες. Δεν αποβάλλει αρκετά ούρα (περισσότερο από 4-6 ώρες για βρέφη και 6-8 ώρες για τα μεγαλύτερα παιδιά). Έχει σημάδια αφυδάτωσης, όπως κλάμα με λίγα ή καθόλου δάκρυα, ξηροστομία ή σκασμένα χείλη, αίσθημα ζάλης, υπνηλία. Έχει υψηλό πυρετό (πάνω από 39). Έχει αίμα στα κόπρανα ή στον εμετό. Εμφανίζει εμέτους για περισσότερες από 24 ώρες ή οι διάρροιες δεν βελτιώνονται μετά από αρκετές ημέρες. Η βαριά αφυδάτωση είναι πιο πιθανό να συμβεί σε βρέφη κάτω των έξι μηνών, πρόωρα ή χαμηλού βάρους, σε βρέφη που δεν θηλάζουν, σε βρέφη με πολλούς εμέτους και σε βρέφη με περισσότερα από 6 επεισόδια έντονης διάρροιας στο 24ωρο. Μπορεί να προληφθεί η γαστρεντερίτιδα; Η γαστρεντερίτιδα είναι ιδιαίτερα μεταδοτική νόσος. Ο καλύτερος τρόπος για να προληφθεί η ασθένεια είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης των αιτιολογικών παραγόντων: Ο πιο σημαντικός τρόπος αποφυγής της μετάδοσης είναι η εκπαίδευση της υγιεινής των χεριών. Τα χέρια θα πρέπει να πλένονται για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό. Το πλύσιμο των χεριών επιβάλλεται ιδιαίτερα μετά τη χρήση του μπάνιου και πριν από την προετοιμασία ή την κατανάλωση φαγητού. Άλλος τρόπος αποφυγής της μετάδοσης είναι η απολύμανση των επιφανειών ιδιαίτερα στους παιδικούς σταθμούς με ένα καθαριστικό που σκοτώνει ιούς και βακτήρια. Όσον αφορά στην τροφική δηλητηρίαση, ακολουθούμε τις οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων για να αποφύγουμε την είσοδο βακτηρίων και ιών σε τρόφιμα και ποτά.  Ο έγκαιρος εμβολιασμός των βρεφών με όλα τα συνιστώμενα εμβόλια είναι ένα σημαντικό προληπτικό μέτρο για την προφύλαξη και για την γαστρεντερίτιδα (το εμβόλιο έναντι του ροταϊού προστατεύει από τη νόσο σε ποσοστό πάνω από 90%).
Βήχας
Από Αγγελική Θεοδωρίδου 24 Οκτωβρίου 2022
Ο βήχας είναι ένα από τα συχνότερα συμπτώματα για το οποίο απευθύνονται οι γονείς στον παιδίατρο, ιδιαίτερα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και κατά τους χειμερινούς μήνες.
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΩΝ ΒΡΕΦΩΝ
Από Αγγελική Θεοδωρίδου 15 Σεπτεμβρίου 2022
Πόσο ύπνο χρειάζεται ένα βρέφος μέχρι τον 1ο χρόνο; Πού πρέπει να κοιμάται ένα νεογνό/βρέφος; Τι είναι το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου των βρεφών (Sudden Infant Death Syndrome, SIDS);
Περιστατικά-οξείας-ηπατίτιδας-άγνωστης-αιτιολογίας-στα-παιδιά
Από Αγγελική Θεοδωρίδου 28 Απριλίου 2022
Από την 1η Ιανουαρίου 2022 έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο 114 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, που εντοπίστηκαν σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών.
Βρεφικοί κολικοί ή κολικοί 1ου τριμήνου
Από Αγγελική Θεοδωρίδου 10 Φεβρουαρίου 2022
Οι κολικοί 1ου τριμήνου αποτελούν την χωρίς εμφανή οργανική αιτία κλινική οντότητα που χαρακτηρίζεται από έντονο κλάμα ή ανησυχία τουνεογνού/βρέφους και διαρκεί περισσότερο από 3 ώρες την ημέρα,τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα και για πάνω από 3 εβδομάδες.
Οξεία μέση ωτίτιδα στα παιδιά
Από Αγγελική Θεοδωρίδου 1 Φεβρουαρίου 2022
Οξεία μέση ωτίτιδα ονομάζουμε την οξεία φλεγμονή του μέσου ωτός που έχει ως συνέπεια τη συλλογή υγρού ή πυώδους εκκρίματος στο τμήμα του αυτιού που βρίσκεται πίσω από την τυμπανική μεμβράνη.
Αντιμετώπιση της λειτουργικής δυσκοιλιότητας
Από Αγγελική Θεοδωρίδου 22 Ιανουαρίου 2022
Με τον όρο λειτουργική δυσκοιλιότητα στην παιδική ηλικία αναφερόμαστε στην οικειοθελή κατακράτηση των κοπράνων μετά από τον αποκλεισμό υποκείμενου οργανικού νοσήματος.
Βάδιση στις μύτες των ποδιών- Ιδιοπαθείς δακτυλοβάμονες
Από Αγγελική Θεοδωρίδου 21 Δεκεμβρίου 2021
Κατά μέσο όρο, τα βρέφη κατακτούν τη δεξιότητα της βάδισης γύρω στον πρώτο χρόνο της ζωής (συνήθως από τον 10ο έως και τον 16ο μήνα). Ωστόσο η διαδικασία της βάδισης δεν τελειοποιείται εξαρχής και τα μικρά νήπια περιστασιακά περπατούν στις μύτες των ποδιών τους μέχρι και τις αρχές του 2ου έτους της ζωής.
Από Αγγελική Θεοδωρίδου 2 Δεκεμβρίου 2021
1. Μπορεί το παιδί μου (5 -11 ετών) να κάνει το εμβόλιο έναντι της COVID-19; 2. Είναι οι παρενέργειες του εμβολίου COVID-19 οι ίδιες και στα παιδιά; 3. Άρα, πρέπει να εξετάσω το ενδεχόμενο να εμβολιάσω το παιδί μου για την COVID-19;
Στάσεις-θηλασμού
Από Αγγελική Θεοδωρίδου 2 Δεκεμβρίου 2021
Το νεογέννητο ήδη από τη στιγμή του τοκετού είναι σε θέση να αναζητήσει το μαστό της μητέρας και να καταφέρει ενστικτωδώς να κάνει τις πρώτες θηλαστικές κινήσεις.
Περισσότερα Άρθρσ
Share by: